Több alkalommal csempészett migránsokat a szerb-magyar határ közeléből Ausztriába egy ukrán férfi, de egy szállításnál lebukott. Testvére is segített neki, de őt nem sikerült elfogni.

Az ügyben nemrég emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség. Dr. Schmidt Gábortól, a megyei főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk: a 35 éves ukrán férfit – aki egyébként Lengyelországból utazott Magyarországra a „meló miatt" – egy ismeretlen, „Szlava" nevű megbízó vette rá az embercsempészetre. A dolga az volt, hogy a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat Szlovákián keresztül Ausztriába szállítsa.

Tavaly márciusban egy alkalommal Dávod külterületén, az 51-es főúton nyolc afgán és kettő pakisztáni férfit vett fel a kocsijába, a sikeres szállításért 1110 eurót kapott.

Két nappal később testvére is segített nekik, két autóval utaztak Magyarországra, mert Szlava két csoport kicsempészésével bízta meg őket. Mivel megzavarták őket, így csak az egyik, öt fős csoportot tudta kivinni a fivér, de így is ütötte a markukat 900 euró. A testvér ezután eltűnt, őt nem tudták a hatóságok elfogni.

Pár nap múlva a vádlott újra Dávodnál, az 51-es főúton szállított be az autójába tizenkét migránst, de hercegszántói határrendészek Nagybaracska külterületén igazoltatták és elfogták őket.

A letartóztatásban lévő ukrán férfit folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja az ügyészség és végrehajtandó börtönt, Magyarország területéről való kiutasítást és embercsempészéssel szerzett 920 ezer forint erejéig vagyonelkobzást indítványoz vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.